Alhamdulillah
Petang yang ceria. Syukur kerana dapat menyiapkan puding roti untuk anak kawan sempena Sambutan Hari lahirnya yang ke 11. Selamat Hari Lahir adik Dhia Nabila, Semoga panjang umur dan mendapat rezeki yang bertambah-tambah, kaya dan berjaya dunia dan akhirat. Terima kasih pada mu Ya Allah kerana memberi ruang untuk menyediakan sedikit hidangan yang ringkas.
Jom saya kongsikan resipi Puding Roti & Sos Vanilla Kastard yang amat mudah dan cepat.
Puding Roti & Sos Vanilla Kastard
Bahan utama:
10keping roti Gardenia (atau apa2 jenis roti)
Butter (untuk sapu pada permukaan roti & permukaan loyang pembakar)
Caranya:
Sapukan butter pada permukaan loyang. Kemudian sapu butter pada permukaan roti. Potong roti kepada saiz kecil (bentuk- ikut suka). Susun potongan roti kedalam loyang. Ketepikan.
Bahan rendam roti:
4 biji telur (saiz sederhana)
5 sudu besar gula pasir
800 ml susu segar
2 sudu kecil esen vanila
3 sudu besar tepung jagung
Secawan kismis / kurma
Bahan utama:
10keping roti Gardenia (atau apa2 jenis roti)
Butter (untuk sapu pada permukaan roti & permukaan loyang pembakar)
Caranya:
Sapukan butter pada permukaan loyang. Kemudian sapu butter pada permukaan roti. Potong roti kepada saiz kecil (bentuk- ikut suka). Susun potongan roti kedalam loyang. Ketepikan.
Bahan rendam roti:
4 biji telur (saiz sederhana)
5 sudu besar gula pasir
800 ml susu segar
2 sudu kecil esen vanila
3 sudu besar tepung jagung
Secawan kismis / kurma
Sedikit ceri merah
Caranya:
1. Kacau telur dalam bekas yang sesuai. Masukkan gula. Kacau hingga gula larut. Kemudian
masukkan susu segar, esen vanila tepung jagung & kismis. Kacau hingga sekata.
2. Tuangkan dalam loyang roti. Biar roti terendam selama 30 minit.
3. Kemudian bakar dalam oven dengan suhu 180° selama 30 minit.
(Suhu & masa mesti bergantung kepada keadaan oven anda). Untuk tahu puding roti betul-betul
masak, tunggu warna permukaan atas roti naik tinggi & jadi perang keemasan. Cucuk dengan
lidi, pastikan bahagian dalam puding masak sempurna.
Caranya:
1. Kacau telur dalam bekas yang sesuai. Masukkan gula. Kacau hingga gula larut. Kemudian
masukkan susu segar, esen vanila tepung jagung & kismis. Kacau hingga sekata.
2. Tuangkan dalam loyang roti. Biar roti terendam selama 30 minit.
3. Kemudian bakar dalam oven dengan suhu 180° selama 30 minit.
(Suhu & masa mesti bergantung kepada keadaan oven anda). Untuk tahu puding roti betul-betul
masak, tunggu warna permukaan atas roti naik tinggi & jadi perang keemasan. Cucuk dengan
lidi, pastikan bahagian dalam puding masak sempurna.
Inilah puding roti yang belum di bakar |
Bahan sos vanila kastard:
1 tin susu cair
1 sudu besar esen vanila
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula pasir
Secubit garam
Caranya:
Satukan semua bahan dalam periuk. Kacau hingga gula & tepung kastard larut. Kemudian, masak atas api sederhana. Kacau sentiasa guna senduk kayu sehingga sos menjadi sedikit likat. Siap!
*sedap dimakan sejuk atau suam. Ikut selera masing-masing!
1 tin susu cair
1 sudu besar esen vanila
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula pasir
Secubit garam
Caranya:
Satukan semua bahan dalam periuk. Kacau hingga gula & tepung kastard larut. Kemudian, masak atas api sederhana. Kacau sentiasa guna senduk kayu sehingga sos menjadi sedikit likat. Siap!
*sedap dimakan sejuk atau suam. Ikut selera masing-masing!
Puding Roti yang telah masak dan sedia dihidangkan |
Selamat mencuba dan menjamu selera.
No comments:
Post a Comment